Što je površina poroznija, to je teže uklanjanje grafita.

Porozne i nezaštićene površine, kao što su mnoge vrste prirodnog kamena, kao i peščar, travertin ili krečnjak, ali i beton.

Boje grafita prodiru kroz mnoge i obično u duboke pore i tonu duboko u podlogu.

Boje senki u podlozi nakon uklanjanja grafita. Uklanjanje senki u boji obično zahteva znatan napor.


Što je površina zatvorenija (glatka / polirana), lakše je uklanjanje grafita.

Podloge koje nisu ni porozne niti nezaštićene. Na primer. pločice ili staklo, ali i metal.

Boja grafita ne prodire duboko u površinu. Može se lako ukloniti. Na površini obično nema senki u boji.

Korisni saveti

Grafite treba uvek odmah ukloniti! Grafiti na zidovima kuća imaju tendenciju da privlače nove grafite. Kada se nezakoniti grafiti odmah izbrišu, nije im zanimljivo više i oni brzo gube interes za površinu bez grafita. Kopije više neće biti ohrabrivane, jer je inhibicija oštećenja čistog zida još uvek veća nego kod površine sa grafitima.

Iz sledeća tri razloga vandalizirana područja ne bi trebala biti okrečena pre nego što su grafiti uklonjeni: zbog nedostatka prozračnosti fasade, "krvarenje" naglašenih grafita i nedostatak nosivosti (sprej boje) postojećeg grafita ne bi trebalo da bude preopterećeno bez prethodnog uklanjanja grafita. Može ostati "senka" grafita nakon čišćenja! Po pravilu, 98% senki od grafita se može ukloniti.

Nakon uklanjanja grafita, očišćene površine će izgledati svetlije od neočišćenih, jer proizvodi za čišćenje i pranje pod pritiskom, gde je to potrebno, takođe uklanjaju starija zagađenja okoline.

Postupak Uklanjanja Grafita

Uklanjanje grafita sa nezaštićenih površina postiže se upotrebom posebnog odstranjivača grafita odabranog za specifičnu površinu. Grafiti se zatim isperu sa očišćene površine, obično sa toplom vodom pod visokim pritiskom.

Sve preostale senke u boji se zatim tretiraju specijalnim sredstvom za uklanjanje senki ili sredstvom za izbeljivanje.

Mogu se ukloniti sve vrste boja i lakova, flomasteri, bitumen, katran i ulje, te nalepnice i ostaci lepka sa prirodnog kamena, cigle, mermera, betona, metala, keramike, stakla, plastike, PVC-a, peščara, drva, pločice, gips, kao i glatke, grube i porozne površine svih vrsta.